Eläinten Ensihoitoyhdistys
Uutisia Lääkäri vastaa Hoito-ohjeet Tuotteet Staff Info

Kultakalan mustelmat ja näköhäiriöt

Kultakalan mustelmat ja näköhäiriöt
Kysymys vieraskirjastamme:
Kiitos vastauksesta, vaikka se tulikin viiveellä. Sain kuitenkin rakkaan Eeroni pelastettua koukusta. (kts. edellinen vastaus)

Siitäpä tulikin sitten uusi pulma: vapaudestaan ilahtuneena Eero polskutteli ja hyppeli innoissaan ympäri laatikkoaan -ja löi päänsä seinään. Nyt siihen on tullut iso kuhmu ja mustelma. Mitä teen?

Hän on myös alkanut myös uimaan epämääräisesti ja törmäilee akvaarion sisusteisiin ja seiniin helposti. Epäilenkin että hänen näkönsä on heikentynyt. Onko saatavilla kultakaloille sopivia piilolinssejä? Mielestäni ne olisivat ainoa vaihtoehto, koska Eerolla ei ole korvia, sankalasien päässäpysyvyys on huono.

Vastaisen varalle: jos pikku Eeroni joutuu joskus hengenvaaralliseen onnettomuuteen, miten suoritan Eehycopterin hälyytyksen? -kysymyshän voi olla jopa sekunneista.

Toimintaohjeet

Olen vähän huolestunut Eeron nykyisestä käytöksestä. Jos epämääräinen uiminen ja törmäily alkoi tämän seinääntörmäämisonnettomuuden jälkeen, voi kyseessä olla aivotärähdys tai joku muu aivotoiminnan häiriö. Oletteko huomanneet Eerossa mitään puolieroja, esim. toisen puolen evien halvausoireita tms.? Jos näitäkin on havaittavissa, on Eero syytä viedä eläinlääkärin tutkittavaksi.

Toisaalta vika voi myös olla silmissä. Valitettavasti näin pienten eläinten näköhäiriöille voi olla vaikeaa löytää hyvää ratkaisua. Laseja ja piilolinssejä ei kaloille ole olemassa. Jotkut eläinlääketieteelliset tiedekunnat suorittavat kokeilu/tutkimusmielessä silmien laserleikkauksia kaloille. Ottakaa yhteyttä yliopistoon. Yksi Eeronne elämää helpottava tekijä voisi olla hänen siirtämisensä sellaiseen akvaarioon jossa on suurentavat lasit. Näin hän näkisi ainakin teidät kunnolla, ja näin tietäisi olevansa tutussa ja turvallisessa ympäristössä.

Epämääräinen uinti ja törmäily voi myös johtua alkoholista. Onko akvaarioveteen kaatunut alkoholipitoista juomaa, tai oletteko puhdistaneet sen lähiaikoina voimakkailla pesuaineilla? Ja jos ruokitte Eeroa ravintotableteilla, katsokaa ettette ole sekoittaneet purkkia mahdollisten omien lääkkeittenne kanssa.

Eehycopterin hälyttämisestä päättää aina eehyn oma hätäkeskus, puh. 020 001 021.Enskursio Mietikäinen
Asiantuntijaeläinensihoitolääkäri
eehy

© Copyright Eehy 1999-2004