Eläinten Ensihoitoyhdistys
Uutisia Lääkäri vastaa Hoito-ohjeet Tuotteet Staff Info

Pieneläinten nestehoito

Pieneläinten nestehoito
sammakko kanyloituna

Sammakko kanyloituna selkälaskimoon (vena dorsalis) normaalilla koon 18G kanyylillä. Huomaa kiinnitysteipin puuttuminen limaisen pinnan vuoksi.

Erityisesti on huomattavaa, että kanyloitaessa sammakon kokoista eläintä näinkin suurella kanyylillä (virtaus 80 ml/min), voidaan nopeasti aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi nestehoidon aloittamista suoniyhteyden kautta ensisijaisena vaihtoehtona näinkin pienen eläimen ollessa kyseessä ei voida suositella.

Primääriset keinot pieneläimen nesteyttämiseksi

Kuten edellä todettiin, saattaa suoniyhteyden avaaminen eläimelle aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, koska:
A) Pientä eläintä kanyloitaessa neula tunkeutuu helposti koko eläimen läpi.
B) Suuren nestevirtauksen vuoksi eläimessä esiintyy helposti turvotuksia. Esim Ringer 500ml tiputettuna vain 50gtt/min on todettu aiheuttavan sammakoilla ja hamstereilla nesteen kertymistä elimistöön mikä on johtanut joissain tapauksissa jopa eläimen kuolemaan.


Nestehoidon valmistelu
NÄITÄ TARVITSET
*Tarvittavat nesteet (vähintään 500ml)
*Noin 15 cm syvä ja 20x20cm oleva astia
*Steriilit kertakäyttökäsineet
*Mikäli kyseessä on jyrsijä, tylppäpäinen puutikku tms.

Nestehoidon aloittaminen
*Kaada neste astiaan
*Ota nestehoitoa tarvitseva eläin käteesi ja tiputa astiaan. (HUOM! yleensä tässä vaiheessa jopa huonokuntoisetkin potilaat pyrkivät mahdollisimman kauas nesteastiasta)
*Paina eläin hansikoiduilla käsillä pinnan alle ja pidä sitä siellä vähintään 30 sek. jaksoissa. Mikäli kyseessä on jyrsijä, paina se pohjaan selästä puutikun avulla. Huom! tarkista että puutikun pää on tylsä. Esim. lyijykynän käyttö saattaa aiheuttaa hengenvaarallisen tilanteen jos käytetään vahingossa terävää päätä!

HUOMIO!
Tarkkaile eläimen elintoimintoja. Jyrsijä ei kestä olla pinnan alla yhtä kauaa kuin esim. sammakko. VARAUDU ELVYTYKSEEN HUKKUMISTAPAUKSESSA!

Elias Koskenlaita
Asiantuntijaeläinlääkäri
eehy

© Copyright Eehy 1999-2004