Eläinten Ensihoitoyhdistys
Uutisia Lääkäri vastaa Hoito-ohjeet Tuotteet Staff Info

Leppäkerttujen ehkäisy

Leppäkerttujen ehkäisy




Kysymys vieraskirjastamme:
Kiitos sivujenne, olen jälleen hiukan valistuneempi eläinten ensihoidosta. Eteeni on kuitenkin osunut suuri hätä, johon en sivuiltanne löytänyt vastausta.

Omistan lukuisia eri ikäisiä kaksipilkkuisia keppälerttuja. Ongelmani on, että lerttuni lisääntyvät kiihtyvällä tahdilla. Onko siis mahdollista lisätä lerttujen juomaveteen pieniä määriä raskautta ehkäisevää lääkevalmistetta, esim. Femoden-pillereitä? Pian koko asuntoni on lerttujen hallinassa ja joudun itse muuttamaan muualle... Asuntotilanteen ollessa tunnetusti kovin heikko, joudun luultavasti turvautumaan hätäratkaisuun, kuten naapuritalon siwan roskalavan taakse kyhättyyn pahvirakennelmaan. Toinen kysymykseni siis kuuluukin, onko pahvivalmisteisia koteja mahdollista lämmittää eläimistä, kuten kissoista saadulla energialla?

Toimintaohjeet

Leppäkertut eli leppäpirkot (Coccinellidae) ovat lyhyitä ja leveitä, lähes puolipallon muotoisia kovakuoriaisia. Täällä Suomessa yleisimpiä leppäkerttuja ovat tutut punaiset kertut, joilla on mustia täpliä. Kaksipistepirkolla (Adalia bipunctata) täpliä on kaksi.

Leppäkerttujen lisääntyminen on ongelma; varsinkin pienissä asunnoissa. Koska leppäkertuille ei ole olemassa oraalisten kontraseptiivien lisäksi muutakaan sopivaa ehkäisymenetelmää, on mainitsemanne Femoden-tablettihoito varteenotettava vaihtoehto. Femodenin vaikutus perustuu follikkelin kypsymisen estymiseen, ja ovulaation estoon. Tabletit sisältävät etinyyliestradiolia ja gestodeenia.

Hoidon toteutus:
Koska Femoden-tabletit tulisi ottaa säännöllisesti aina samaan aikaa vuorokaudesta (tablettien ottoväli 24-36 t.) on niiden käyttö juomaveden lisänä hankalaa. Erittäin tärkeää onkin tarkkailla, että leppäkertut juovat. On myös käytettävä suhteellisen pieniä annoksia, jotta paljon juovat leppäkertut eivät saisi liikaa valmistetta. Valmistetta tulisi käyttää 21 pv:n ajan ensimmäisestä syklipäivästä lukien, jonka jälkeen kuuluisi pitää 7 pv:n tauko. Tämänkin toteuttaminen on mahdotonta, koska leppäkerttuja on paljon. Kuukautiskiertoja ei voida mitenkään seurata. Käytettäessä Femodenia leppäkertuilla on annostus siis jatkuvaa.

1. Valmista Femoden-liuos:
-Jauha Femoden -tabletit (21kpl)
-Sekoita tabletit 6 dl:aan vettä.

2. Vaihda leppäkerttujen juomavesi 2 kertaa vuorokaudessa 12 tunnin välein. Lisää juomaveteen valmistamaasi liuosta (ravista ennen käyttöä). Käytä 40 ml liuosta litraan vettä.

HUOM! Tämä ehkäisymenetelmä ei ole ehdottoman luotettava juuri yllämainittujen ongelmien takia.

Mitä tulee pieneläinten käyttöön energianlähteenä, emme kenties ole oikea taho vastaamaan kysymykseenne. Tokihan esim. jyrsijöiden juoksupyörien avulla voi tuottaa sähköä, ja kyllähän kissoistakin lämpöä saa jos niitä on paljon. Suosittelemme että otatte yhteyttä suoraan paikkakuntanne energialaitokseen tai Fortum sähköön ja lämpöön kaikissa energiakysymyksissä.

Elias Koskenlaita
Asiantuntijaeläinensihoitolääkäri
eehy

© Copyright Eehy 1999-2004