Eläinten Ensihoitoyhdistys
Uutisia Lääkäri vastaa Hoito-ohjeet Tuotteet Staff Info

Kirahvin intubointi ja kuljetus

Kirahvin intubointi ja kuljetus




Kysymys vieraskirjastamme:
Ongelmani on, että kirahvini on päihteiden väärinkäyttäjä ja välillä kyseinen otus menee syvään tajuttomuuteen. Intubointihan on hoidon kulmakiviä, mutta tarpeeksi pitkiä putkia ei tunnu löytyvän. Toinen ongelma on kuljetus ambulanssilla, pääedellähän kuuluisi kuljettaa, mutta on hassua jos kaula tulee etuikkunasta ulos tai jää takaoven väliin. Toivonkin, että hankitte kirahviambulanssin.

1. Kirahvin anatomiaa ja fysiologiaa

Giraffa camelopardalis, eli kirahvi, on kuten tiedämme suurehko keltainen eläin jossa on täpliä (tosin on olemassa myös harvinaisia albiinokirahveja, jotka ovat valkoisia) Suuri kirahviuros voi olla varpaista korviin jopa 5,5m korkea ja painaa noin 1000kg. Naaraat ovat yleensä hieman pienempiä.

Erityistä huomiota kirahvin hoidossa tulee kiinnittää verenpaineeseen. Koska kirahvin pää on korkealla ja se tekee sillä nopeita liikkeitä, ovat verenpaineen vaihtelut yleisiä. Näitä kirahvi säätelee itse ns. ihmeverkolla, joka on kaulan alaosassa sijaitseva läppälaitteisto. Kirahvin sydän on eläimen kokoon nähden suuri ja vahvalihaksinen.

2. Kirahvin intubointi

Kuten kysyjä mainitsee, on kirahville todellakin vaikeaa löytää sopivaa intubaatioputkea. Rakennustyömailta saattaa kuitenkin löytää valkoista, n.1 cm läpimittaista valkoista muoviputkea, jonka paksuus riittää hyvin takaamaan ilmatien. Ongelma onkin siinä, että tajuton intuboitu kirahvi on usein kuljetettava nukkuma-asennossa (kts. osa 3, kuljetus). Tällöin kyseinen putki ei sovellu käytettäväksi, koska sen joustamattomuuden vuoksi kirahvin kaulaa on lähes mahdoton taivuttaa.

Parempi vaihtoehto on siis jokin joustava putki. Apu saattaa löytyä niinkin läheltä kuin omasta puutarhasta. 3 metrin pätkä (aikuinen kirahvi) tavallista vihreää puutarhaletkua pelastaa tilanteen! (muista kytkeä vesi kiinni ja irrottaa letku seinästä ennen intubointia) Puutarhaletku ujutetaan kirahvin suusta sisään ja henkitorvea pitkin alas. (katso taskulampulla mihin reikään intuboit!) Puutarhaletku on syytä kiinnittää hyvin kirahvin suupieliin koska pallonkia ei ole. Varo kirahvin pehmeitä, karvaisia liikkuvia huulia! Nasaali-intubaatiota puutarhaletkulla on syytä välttää kirahvin sierainten pienen läpimitan vuoksi.

3. Kirahvin kuljetus

HUOM! Tajuton intuboitu kirahvi tulee aina kuljettaa ns. pertti-ajona lähimpään sairaalaan joka hoitaa kirahveja!

Kirahvi ei itseasiassa (varsinkaan tajuttomana) tarvitse tavallista EEHYcopteria tai eläinambulanssia erikoisempaa kuljetusvälinettä. Sen sijaan hereillä olevan kirahvin kuljetus on juuri kysymyksessänne todettujen ongelmien vuoksi todella hankalaa. Siksi kirahvi kannattaakin aina huumata tai jopa nukuttaa ennen kuljetusta. (kts. pe-kenttäanestesia, käytä lekaa rystysten sijasta)

Tajuton kirahvi onkin sitten helppo kuljettaa ns. nukkuma-asennossa. Tässä asennossa kirahvi makaa jalkojensa päällä pää taivutettuna selän päälle.

Elias Koskenlaita
Asiantuntijaeläinlääkäri
eehy

© Copyright Eehy 1999-2004