Eläinten Ensihoitoyhdistys
Uutisia Lääkäri vastaa Hoito-ohjeet Tuotteet Staff Info

Hevosen viheltelyongelma

Hevosen viheltelyongelma
Kysymys vieraskirjastamme:
Minulla on hevonen kotieläimenä. Asun kerrostalossa. Hevoselle olen varannut riittävät tilat makuuhuoneestani. Itse nukun parvekkeella. Tähän saakka esitetty ei ole vielä ongelma, vaan se kun hevoseni alkaa vihellellä Säkkijärven polkkaa aina silloin kun ihmiset menevät nukkumaan. Olen yrittänyt keskustella asiasta kysyeisen hevosen kanssa, mutta se vaan sanoo: "Apetta pöytään jätkä, tai muuten saat lähteä kävelemään". Mitä tehdä kurittoman hevoseni kanssa jotta saisin sen tottelemaan minua?

Toimintaohjeet

Hevonen saattaa ajoittain olla hyvinkin itsepäinen eläin. Et tässä kysymyksessäsi mainitse hevosen ikää. Mikäli kyseessä on nuori hevonen, saattaa kyseessä olla uhmaikäkin. Mikäli hevonen on aikuinen, on asia monimutkaisempi.

Tilanteen perimmäinen syy saattaa hyvinkin olla se, että olet antanut hevosellesi liikaa vapauksia, mm. sen että hevonen saa nukkua makuuhuoneessa kun taas itse asut parvekkeella. Tällaisessa tilanteessa hevonen luonnollisestikin kokeilee suhteenne "rajoja", eli kumpi hallitsee tilannetta, sinä vai hevonen? Tähän viittaa myös yöllinen kapinointi (hevonen testaa sinua: mahdatko asialle mitään, vai annatko viheltelyn jatkua) ja se, että hevonen komentelee sinua luullen omistavansa koko asunnon.

Parasta olisi nyt kun vielä pystyt, palauttaa hevonen takaisin maanpinnalle, ja näyttää sille mitä kuuluu ja kuka käskee. Älä kuitenkaan riistä hevoselta kaikkia vapauksia kerralla, sillä tällä saattaa olla hänen mielenterveydelleen arvaamattomia seurauksia. Tärkeintä olisi aluksi yrittää vielä kerran keskustella hevosen kanssa yhteisistä pelisäännöistä. Mikäli järjen puhuminen ei auta, voitte yrittää hakeutua terapiaan. Viimeiseksi keinoksi jää se, että tylysti heität hevosen parvekkeelle ja muutat itse sisään. Mitäpä se hevonen sillekään mahtaa...

Ebba Linnermo
Eläinpsykiatrian erikoislääkäri
Eehy

© Copyright Eehy 1999-2004