Eläinten Ensihoitoyhdistys
Uutisia Lääkäri vastaa Hoito-ohjeet Tuotteet Staff Info

Gerbiilin kalterinpurentaongelma

Gerbiilin kalterinpurentaongelma
Kysymykset vieraskirjastamme:
Omistan kaksi n. 2,5 vuotiasta ruskeanväristä gerbiiliä. Nyt toisella on ilmennyt hammassärkyä, seurauksena liiallisesta häkin kalterien jyrsimisestä. Voinko hoitaa ressukan kuntoon omatoimisesti, vai joudunko turvautumaan paikalliseen eläinlääkärin tai jopa EEHY 01:n apuun?

Hei äkkiä nyt apua gerbiililleni, se on jo ihan kuoleman tuskissa ja itsellänikin on ilmennyt hammassärkyä vasemman ikenen takaosassa!!! Onko se tarttunut minuun gerbiilistä?

Toimintaohjeet

Ongelma on hyvin tavallinen kun jyrsijällä on tylsää. Elikkä pitäisi keksiä sille jotain muuta tekemistä. Esim. lisää vessapaperirullia, puunoksia, koirankeksi, kuivattua leipää, koiran massatikkuja ja heinää jäystettäväksi. Ruuaksi kannattaa antaa kaurapuuroa. Jos särky johtuu liian pitkistä hampaista, voi ne itse leikata kissan kynsisaksilla.

Jos kalterinpurenta jatkuu niin voi harkita siirtoa terraarion. Muista toki että sen pitää kahdelle gerbiilille olla vähintään olla 40 l ja korkeudeltaan vähintään 30cm. Kiipeilypaikkoja kannattaa tehdä oman mielikuvituksen mukaan.

Tässä ohessa gerbiilille tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita sekä niiden puutteesta aiheutuvia tauteja:

Nimi

Puutosoireet

Lähteet

B1 tiamiini

Kasvun hidastuminen, ruokahaluttomuus, hermostolliset häiriöt

Peruna, pähkinä, vehnä, riisi

B2 riboflaviini

Kasvun hidastuminen, karvanlähtö

Porkkanat, maito, vehnä, hiiva, kala

D

Luustohäiriöt, riisitauti

Kalanmaksaöljy, idut, hiiva, kananmuna

Kalsium

Luustohäiriöt, luuston pehmeys

Pähkinät, hirssi, maito, pavut

Jos kuonosta on lähtenyt karvoja niin kannattaa käydä ostamassa apteekista Bacibact-pulveria. Jos gerbiili laihtuu paljon niin kannattaa ensin kyllä kääntyä paikallisen eläinlääkärin puoleen, koska meidän EEHY 01 on toistaiseksi lentokiellossa kolarin takia ( juttu tulossa!! kopteri törmäsi lokkiin!)

Jyrsijöiden suuresta suosiosta johtuen TRI-1 tekee lähiaikoina tutkimustyön hamstereiden pähkinöittämisestä.

TRI-1
Erikoiseläinensihoitoasiantuntija
eehy

© Copyright Eehy 1999-2004