Eläinten Ensihoitoyhdistys
Uutisia Lääkäri vastaa Hoito-ohjeet Tuotteet Staff Info

Koiran DNR-päätös

Koiran DNR-päätös
Kysymys vieraskirjastamme:
Hei! Koirani on yli 10v (= >70v ihmisiässä) ja on tatuoittanut vasempaan kankkuunsa DNR päätöksen (Do not resuscitate). Ongelma piilee siinä, ettei kyseinen pakara ole kovinkaan esteettisen näköinen ja toisekseen en haluaisi luopua rakkaastani...ainakaan elvytystä yrittämättä! :-( PS: koirani ajaa sängen joka aamu pois kyseisestä kankusta ja partakoneeni on koko ajan tukossa!! Mitä teen??

Toimintaohjeet

Kyseessä on siis kannaltasi ilmeinen eettinen ongelma. Koirasi on varmasti tämän tatuoinnin hankkienssaan ollut täysissä ruumiin ja sielun voimissa, joten kyllä hänen tahtoaan on tassä toteltava. DNR -päätös (Do Not Resuscitate) ei sinänsä sulje pois elvytysyrityksiä esimerkiksi äkillisen sairauskohtauksen yhteydessä. Sallittua on esimerkiksi koiran kammiovärinän defibrillointi tai hengityksen avustaminen hengityslamassa. Nämäkin toimenpiteet kieltää merkitykseltään laajempi DNAR (Do Not Attempt Resuscitation) -päätös, jolla kielletään kokonaan kaikki elvytysyrityksetkin. Käsittääkseni koirasi ei kuitenkaan tällaista päätöstä ole tehnyt.

Karvaton kankku voi tietysti olla kiusallinen; varsinkin kun siitä paistaa ulkona kulkiessa kaikkien ohikulkijoiden silmään rakkaasi viimeinen tahto. Mikään ei tietenkään kiellä koiraasi sijoittamasta tatuointia juuri kyseiseen paikkaan, mutta voisit toki yrittää hänen kanssaan neuvotella päätöksen tatuoimisesta esimerkiksi toisen korvan sisäpinnalle, josta eläinensihoitajat tai -lääkärit osaavat sitä kaiken lisäksi paremmin etsiäkin.

Partakoneongelmissa en liene paras asiantuntija, mutta kaupoista voinet löytää erilaisiakin edullisia kertakäyttöisiä partahöyliä, joita voisit antaa koirasi kokeilla mikäli tatuointia ei siirretä. Tietysti varsinaiset ihokarvojen raakkaukseen kehitetyt terät olisivat parhaita, mutta niitä et paikallisesta Siwastasi toki löydä.

Elias Koskenlaita
Asiantuntijaeläinensihoitolääkäri
Eehy

© Copyright Eehy 1999-2004