Eläinten Ensihoitoyhdistys
Uutisia Lääkäri vastaa Hoito-ohjeet Tuotteet Staff Info

Boan lastoittaminen

Boan lastoittaminen
Kysymykset vieraskirjastamme:
Lemmikkiboani lojuu terraariossaan omituisessa kulma-asennossa. Onko se vaurioittanut olematonta selkärankaansa? Kannattaisiko koko käärme lastoittaa esim. ilmalastalla? Kauanko lastaa tulisi käyttää?

Toimintaohjeet

Onko Boanne ostettu Intiasta? Intialaisilla Boakäärmeillä on nimittäin tapanaan harrastaa vapaa-aikoinaan niinsanottua Daihatsu-meditaatiota, jonka aikana ne sihisevät ja vääntelevät itseään mitä omituisimpiin asentoihin. Tällaiset sessiot saattavat kestää useita päiviä.

Jos teistä tuntuu kuitenkin siltä, että boanne on loukkaantunut, on lastoittaminen hoitona hyvä vaihtoehto. Näin on myös siinä tapauksessa, että boanne on kiusallaan vääntäytynyt kulma-asentoon, jolloin sille pitää opettaa, että niin ei saa tehdä.

Tehkää näin. Ottakaa boa ulos terraariosta ja yrittäkää taivuttaa se suoraksi. Jos tämä ei onnistu paljain käsin, voitte kiinnittää boan toisesta päästään esim. höyläpenkkiin, ja taivuttaa sitä joidenkin työkalujen avulla. Koska boalla ei ole varsinaista selkärankaa, ei tästä aiheudu sille lisävammoja. Kun saatte boan suoraksi, tarkkailkaa sitä hetki selvittääksenne viihtyykö se uudessa asennossaan. Jos boa kuitenkin pyrkii vääntäytymään takaisin kulma-asentoon, teidän täytyy lastoittaa se. Parhaita välineitä ovat tosiaan ilmalasta tai tyhjiölasta.

Jos käytätte ilmalastaa, puhaltakaa siihen ensin vähän ilmaa (Käyttäkää suoria lastoja, ei kulmalastoja). Pujottakaa tämän jälkeen boa lastan läpi niin, että kulma-asennossa ollut kohta jää lastan keskelle. Puhaltakaa lasta täyteen. Jos boanne muuttuu siniseksi, tai siltä pullahtavat silmät ulos, on lasta liian kireällä. Vähentäkää ilman määrää.

Tyhjiölastaa käytätte kuten tavallisestikin. Painelkaa lasta boan kulma-asennossa olleen kohdan ympärille ja imekää ilma pois tyhjiöpumpulla. Kumpaakin lastaa tulee käyttää aluksi noin viikko. Sen jälkeen poistakaa lasta ja tarkkailkaa pysyykö boanne suorana. Jos ei pysy, laittakaa lasta takaisin ja tarkistakaa tilanne taas viikon päästä. Jos boanne ei vielä silloinkaan suostu oikenemaan, suosittelen että otatte uudestaan yhteyttä.

Uolevi Pennanen
Asiantuntijaeläinensihoitolääkäri
eehy

© Copyright Eehy 1999-2004